Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Amancio Ortega -ιδρυτής της Inditex και κατ’ επέκτασιν της ZARA- ανακηρύχθηκε ως “ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο” εκθρονίζοντας τον Bill Gates, ιδρυτή της Microsoft, για λίγο καιρό. Κάπως έτσι δηλαδή ο κόσμος της μόδας φάνηκε να είναι πιο επικερδής από τον κόσμο της τεχνολογίας.
Ένα χρόνο μετά η εταιρεία παραγωγής Prime Entertainment Group μας ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε και θα προβάλει, αυτό το Φθινόπωρο, το ντοκιμαντέρ “ZARA: The Story of the World’s Richest Man”. Παρόλο που δεν έχουμε δει την ταινία, μπορούμε τουλάχιστον να σας πούμε πως η επίσημη σύνοψη της ταινίας υπόσχεται συνεντεύξεις με τους “ZARA insiders” και υλικό από κρυφές κάμερες.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της ZARA και πώς η μάρκα κατάφερε να προσφέρει μόδα σε προσιτή τιμή; Οι δημοσιογράφοι μας διείσδυσαν στον κόσμο του brand για να σας φέρουν όλες τις απαντήσεις σε αποκλειστικότητα. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει κρυμμένες κάμερες, συνεντεύξεις με τους εμπνευστές του Zara και μοναδικά βίντεο του Armancio Ortega, ιδρυτή και αυτοδημιούργητο άνθρωπο πίσω από την αυτοκρατορία της μεγαλύτερης βιομηχανίας prêt-à-porter.
Αυτή η περιγραφή γράφηκε ως σύνοψη στα Δελτία Τύπου που στάλθηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι αναγνώστες περιμένουν με ανυπομονησία να δουν αυτό το ντοκιμαντέρ. Κάποιοι γιατί ακολουθούν και λατρεύουν οτιδήποτε ZARA και κάποιοι άλλοι γιατί θέλουν να ακονίσουν την κριτική τους σκέψη και να δουν τι μπορεί να συμβαίνει στο παρασκήνιο του μεγαλύτερου fast fashion brand.
Στην πραγματικότητα αυτό το ντοκιμαντέρ γράφτηκε από αυτούς, για αυτούς. Η σκηνοθεσία της κρυφής κάμερας δε, φαντάζει ακόμα ένα ερασιτεχνικό μέσο που προσπαθεί να προσδώσει πειστικότητα στο σκηνικό. Αν κανείς θελήσει να μάθει τι πραγματικά γίνεται πίσω από την τσάντα “τύπου DIOR” μπορεί να ανατρέξει σε ντοκιμαντέρ όπως το “Machines” και το “True Cost” καθώς και στην εκπομπή Panorama, στην οποία η δημοσιογραφική ομάδα του BBC αποκαλύπτει ότι στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που συνεργάζονται με fast fashion brands στην Τουρκία, προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν παράνομα και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, εκτεθειμένα σε αμέτρητους κινδύνους. Παρόμοια έρευνα έχει κάνει και το Reuters καταλήγοντας στα ίδια αποτελέσματα.