Το 2020 ξέραμε ότι θα είναι η αρχή μιας δεκαετίας που θα έχει κάτι από τα roaring 1920s, που δεν ζήσαμε αλλά μας μετέφεραν με αρκετή ακρίβεια οι fashion editors της εποχής και οι ταινίες του Hollywood. Ωστόσο μάλλον το είχαμε φανταστεί αρκετά πιο φαντασμαγορικό αυτό που θα συνέβαινε κοινωνικά και θα σηματοδοτούσε την αλλαγή και στον κόσμο της μόδας. Υπήρχαν μερικές εύλογες ενδείξεις ότι η μόδα θα άλλαζε και σημαντικά αυτή τη δεκαετία, μέχρι που… κορωνοϊός.

Περιμέναμε φέτος η απουσία των «likes» στο Instagram να μεταβάλλει την συμπεριφορά του κοινωνική συνόλου, άρα και τη μόδα. Η αντίληψη για το τι είναι σέξι ή τι είναι «της μόδας» -κάτι που λίγο πολύ αποτυπώνεται σε πεντάστερους λογαριασμούς της δημοφιλούς social media εφαρμογής και καθορίζεται περισσότερο από την λογική «όσο πιο γυμνός είσαι, τόσα περισσότερα likes»- θα σταματούσε με αυτή την τεχνική αλλαγή. Η απόκρυψη των likes κάτω από τις αναρτήσεις στο Instagram, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2020, έκανε τους trend-forecasters να μιλούν για το ερχόμενο γεγονός λες και θα άλλαζε μια για πάντα το παιχνίδι, τον τρόπο που ντυνόμαστε. Ποιος ξέρει, μπορεί σε μερικούς μήνες από τώρα να γίνουμε οι πιο συντηρητικές εκδοχές του εαυτού μας.
Και παρότι γνωρίζαμε ότι οι επιχειρήσεις φέτος θα έδιναν περισσότερο χώρο στα remote offices (οι έρευνες έδειξαν ότι α. όσοι δουλεύουν από τα σπίτια τους είναι χαρούμενοι άρα και αποδοτικοί, β. είναι ανάγκη πλέον να μειώσουμε τις καθημερινές μετακινήσεις και την ρύπανση που προκύπτει από αυτές για το καλό του πλανήτη) αυτό που δεν περιμέναμε ήταν πως η στροφή στην εργασία από το σπίτι θα γίνονταν η νόρμα για τους εργαζόμενους εν μια νυκτί λόγω μιας πανδημίας.
Κανείς Trend-forecaster δεν μπορούσε να προβλέψει την παγκόσμια εξάπλωση ενός ιού που επρόκειτο να γαργαλίσει τους αισθητήρες της pop κουλτούρας και που θα ήταν ικανός να αλλάξει τον κόσμο της μόδας. Όπως, φαντάζομαι, οι οικονομικοί αναλυτές αυτή τη στιγμή παρατηρούν τον αντίκτυπο που έχει η ραγδαία εξάπλωση του ιού και τα lockdown στις επιχειρήσεις για την αγορά, έτσι κι εμείς μπορούμε από τη δικιά μας θέση να δούμε τον αντίκτυπο που έχει το «μένουμε σπίτι» στο δικό μας κόσμο. Στη δικιά μας βιομηχανία.
Corona chic
Αρχικά, καλησπέρα σας. Θέλετε δεν θέλετε, το καταλαβαίνετε ή όχι μας αφορά όλους το «προς τα που πάει το παιχνίδι». Και δεν μιλάω για συστημικές συνομωσίες, αλλά για το πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον τρόπο που ντυνόμαστε για να… μην πάμε στις δουλειές μας. Και εξηγώ. Τα φλοράλ γι’ αυτή την άνοιξη, δεν θα πρωταγωνιστήσουν. Ούτε τα τζιν σας. Αλλά τα κολάν, οι φόρμες –ολόσωμες και μη- τα σόρτς και οτιδήποτε είναι άνετο και μπορεί να αγκαλιάσει την αποδοτικότητά σας στο περιβάλλον του σπιτιού σας. Με μια μικρή υποσημείωση. Το παιχνίδι παίζεται πια στο πάνω μέρος του σώματος. Επειδή οι βίντεο κλήσεις είτε για meetings με την ομάδα της δουλειάς σας, είτε για ραντεβού με την ψυχολόγο σας, είτε για παρέα με φίλους θα γίνουν ρουτίνα… μαντέψτε που θα πέσει το βάρος μας στιλιστικά.
Κρουαζιέρα θα σε πάω. Ή και όχι.
Διανύουμε την ανοιξιάτικη σεζόν που για τον κόσμο της μόδας σημαίνει «resort/ cruise» συλλογές, αντίστοιχα shows, buyers με ανάλογο ενδιαφέρον και άρα νέο εμπόρευμα στις μπουτίκ. Βέβαια μετά τις ακυρώσεις των show των Burberry, Gucci, Prada και πολλών ακόμα σημαντικών οίκων οι cruise συλλογές ακυρώνονται και μαζί με αυτές και όλα τα εμπορικά πλάνα. Αγαπημένοι τρομολάγνοι γύρω μας διατείνονται ότι η καραντίνα και τα lockdown θα κρατήσουν για καιρό και για να είμαστε ειλικρινείς… όλα είναι τόσο αβέβαια, που πέρα από τα cruise fashion shows… είμαστε σίγουροι ότι θα ξαναγίνουν μέχρι το καλοκαίρι επιδείξεις; Μάλλον όχι.
Και τώρα τι;
Εδώ μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με το πόσο χρηστικά πλέον είναι τα fashion shows και κατά πόσο συμβαδίζουν με τις ανάγκες τις εποχής. Σίγουρα ο ρόλος των επιδείξεων μόδας έχει αλλάξει και εδώ και καιρό με τις σημαντικότερες δημοσιογράφους μόδας να προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι, ή καλύτερα, ποια θα είναι η χρησιμότητά τους στο εξής. Εντωμεταξύ, βρείτε μου μια editor που δεν προτιμά να βλέπει τα ρούχα στις κλειστές παρουσιάσεις των συλλογών του εκάστοτε οίκου, πριν τα show, χωρίς τεράστιες ουρές, περίμενε και ανελέητο φτιασίδωμα για το τίποτα. Και ίσως μετά να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί μία influencer που να γνωρίζει τι και γιατί πάει να δει ένα show –συνήθως πρώτη γραμμή. Μέχρι τότε αναμένουμε τις εξελίξεις.