Gender Neutral Fashion: Το Ungendered είναι το νέο Unisex

 

Το “unisex” εδώ και χρόνια το βλέπαμε ως επιθετικό προσδιορισμό που στόλιζε κάθε περιγραφή ρούχου που μπορούσε να φορεθεί από γυναίκες και άντρες. Συνήθως ήταν κάποια μονόχρωμα t-shirt ή κάποιες αθλητικές φόρμες σε ουδέτερα χρώματα. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ήταν αντρικά ρούχα που μπορούσε να φοράει και μια γυναίκα χωρίς να προξενεί κοινωνικό αναβρασμό. Καμία σχέση με ανδρόγυνο στιλ, μην μπερδεύεστε.

Ύστερα από πολλούς LGBTQ αγώνες και αξιολογώντας τις ανάγκες της συγχρονης κοινωνίας, εισήχθηκε στη βιομηχανία της μόδας ο όρος “ungendered” στην προσπάθειά να μειωθεί ο σεξισμός, που δημιουργείται βάσει της εικόνας μας. Πολλά fashion brands πλέον δημιουργούν ungendered συλλογές δίνοντας στον καταναλωτή εκεί έξω τη δυνατότητα να μη δηλώσει το φύλο του (sex) με τα ρούχα του. Μεταξύ άλλων είδαμε fast- fashion brands να δημιουργούν συλλογές “χωρίς φύλο” και την Ellen DeGeneres να συνεργάζεται με την GAPkids, για μια σειρά από παιδικά ρούχα για κορίτσια, που δεν έχει ίχνος μονόκερων και ροζ γοητείας. Πέρα από την αντικειμενική ουδετερότητα στα ρούχα (συνήθως έχουν λιτές γραμμές και δεν τονίζουν το σώμα), η “gender neutral” μόδα διαφοροποιείται από το unisex. Βλέπουμε τα αγόρια να φορούν κορσέδες και φούστες, τα κορίτσια από την άλλη φοράνε άρβυλα και ξυρίζουν “με την ψιλή” το κεφάλι τους. Το “χωρίς φύλο” σημαίνει ελευθερία έκφρασης και κατάρριψη των πατριαρχικών στερεοτύπων.

Στο δικό μου το μυαλό, όλα ξεκίνησαν να γίνονται πιο ξεκάθαρα το 2014, όταν η -πάντα πρωτοπόρα- Vivienne Westwood αντιλήφθηκε πως υπάρχει μια υποκουλτούρα που κοινωνικά έχει να πει κάτι. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν είχε χώρο να ειπωθεί. Αφιερώνει λοιπόν την συλλογή της Φθινόπωρο/ Χειμώνας στην αισθητικά queer Tilda Swinton. Αυτή η κίνηση αξιολογήθηκε από το fashion industry, ζυμώθηκε και έπλασε μια κίνηση, που ήρθε καιρός πια να εκφραστεί. Ήταν η ίδια η φωνή όλων αυτών των ανθρώπων με διαφορετική σεξουαλικότητα, φιλοσοφία και δικαιώματα, τα οποία τώρα καλούμασταν να αντικρίσουμε και να αναγνωρίσουμε.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης ανταποκρίνονται πλεον στις ανάγκες των καταναλωτών και της ουδετερότητας των φύλων πιο ανοιχτά από ποτέ. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο. Μήπως με τη συμβολή του μάρκετινκ η ουδέτερη σεξουαλικότητα μετατραπεί σε αμφίβολη;

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *