Ethical Fashion: μυστικά που γνωρίζει μόνο το περιβάλλον για τη βιομηχανία της μόδας

Όταν τις προάλλες κάναμε μια μικρή εισαγωγή για το “φαινόμενο fast- fashion” δεν ήταν σκοπός μας να σας βομβαρδίσουμε με όλες τις πληροφορίες περί του θέματος, αλλά να σας προβληματίσουμε. Αυτό το μικρό κείμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί το sequel του προβληματισμού

Ο τίτλος του κειμένου, όσο κι αν προσπαθήσουμε να το αποδώσουμε στον μεταφορικό λόγο, είναι παραπλανητικός. Αυτό γιατί τα “μυστικά” δεν είναι και τόσο μυστικά και γιατί δεν τα ξέρει μόνο το περιβάλλον και η μολυσμένη, καταπονημένη φύση αλλά και πολλοί ακόμα. Πέρα από τις διάφορες οργανώσεις που σχετίζονται άμεσα με την προστασία της γης, τους σχεδιαστές μόδας όπως η Vievienne Westwood η οποία αφού γέννησε το πανκ, γέννησε και την έννοια της αειφόρου μόδας, τώρα κατανοούν την αναγκαιότητα για αλλαγή και τα ίδια τα fast- fashion brands.

“Η ηθική μόδα ( =ethical fashion) αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πρακτική, κατά το σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή ενδυμάτων, η οποία μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους ανθρώπους και τις κοινότητες, ενώ ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις για το περιβάλλον” λέει το Ethical Fashion Forum. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αντίθετο του “fast- fashion”. Ο τρόπος που πρέπει να θεμελιωθεί ο χώρος της ένδυσης, ξανά -με σεβασμό στον εργάτη, στον καταναλωτή, στην κοινωνία, στην τέχνη και κυρίως στο περιβάλλον. Αναρωτιέστε “πόσο πια να επηρεάζεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας”; Η -εν μέρει- απάντηση μερικές σειρές πιο κάτω.

1. Ένα τζιν παντελόνι χρειάζεται 3406.87 λίτρα νερό κατά την παρασκευή του.

2. Ψωνίζοντας από online καταστήματα, καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια.

3. Στην Αμερική μόνο το 2% των ρούχων που πωλούνται ετησίως, φτιάχνονται μέσα στη χώρα. Φανταστείτε στην Ελλάδα.

4. Η βιομηχανία της ένδυσης είναι η τρίτη πιο ρυπογόνα βιομηχανία, μετά από αυτές του πετρελαίου και της γεωργίας.

5. Κάθε χρόνο κάθε ένας από εμάς πετάει περίπου 30 κιλά ύφασμα. Χαρίζουμε ή ανακυκλώνουμε!

6. Το 1/4 των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γη προέρχονται από την παραγωγή βαμβακιού -βαμβακερά υφάσματα. Χρησιμοποιούμε φιλικά στο περιβάλλον υφάσματα, είτε από ανακυκλώσιμα υλικά είτε οργανικό βαμβάκι.

7. Με το να απλώνουμε έξω, έστω τους 6 μήνες, τα ρούχα μας για να στεγνώσουν, γλιτώνουμε το περιβάλλον απλό την παραγωγή 314 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.

vivienne westwood, fashion

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *