Μεγαλώνοντας με σημάδεψε η βασική αναπτυξιακή ερώτηση του σύγχρονου δυτικού κόσμου «Τι θα απογίνω;». Ένα φιλοσοφικό ερώτημα που τις περισσότερες φορές κολλάει σαν τσίχλα στον εγκέφαλο και δεν βρίσκει τελικά ποτέ απάντηση, ηχεί σαν soundtrack ταινίας θρίλερ και στοιχειώνει επαγγελματικά, προσωπικά και και και μελλοντικά πλάνα. Με τον ίδιο τρόπο έχει στοιχειώσει αυτή η ερώτηση το χώρο της λιανικής. Χαμένοι κάπου ανάμεσα σε digital πραγματικότητες και new technologies οι marketers και οι fashion forecasters προσπαθούν να προβλέψουν και να στήσουν την νέα retail εμπειρία.
Μέσα σε δύο δεκαετίες, η λιανική πώληση και το e-commerce έχουν αλλάξει άρδην κι αυτό γιατί οι ανάγκες του καταναλωτή έχουν αλλάξει επίσης. Η «γρήγορη μόδα» a.k.a. «fast-fashion» έφερε την επανάσταση στην συχνότητα που ψωνίζει ο καταναλωτής. Όλα έγιναν πιο «γρήγορα» και κάπως έτσι μεταφερθήκαμε από τις τοπικές μπουτίκ στα συγκεντρωτικά mall, κι απ’ τα εκπτωτικά χωριά στα shopping carts των αγαπημένων μας e-shop. Και τώρα; Ποιό είναι το επόμενο βήμα για την λιανική πώληση; Είναι κοντά η μέρα που η πρόταση «Πάμε να κοιτάξουμε βιτρίνες;» θα θεωρείται πια καλτ;

Απ’ ότι φαίνεται, οι προβλέψεις συγκλίνουν στη μείωση χώρου των φυσικών καταστημάτων και στην αύξηση των cyber καταστημάτων. Με απλά λόγια, ο καταναλωτής λατρεύει την ευκολία των e-shop -γιατί του γλιτώνουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα-, αλλά τα φυσικά καταστήματα του δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και τις πέντε του αισθήσεις, ώστε να είναι σίγουρος για την αγορά που θα κάνει. Επιπλέον, τι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη επαφή; Γι αυτό το νέο μοντέλο, επιτάσσει το πάντρεμα retail και e-tail, με την προοπτική ότι στο e-shop θα παρέχετε μεγάλη γκάμα από προιόντα και στο φυσικό κατάστημα θα μοιάζει περισσότερο με showroom, όπου οι πελάτες θα μπορούν απλώς να δοκιμάσουν τα ρούχα με την καλύτερη εξυπηρέτηση.
Μέχρι να φτιαχτεί online μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγοράς, τα φυσικά καταστήματα θα έχουν λόγο ύπαρξης. Προσωπικά κοιτάζω με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία προς τα εκεί και ενθουσιάζομαι με τις νέες τεχνολογίες που εισάγονται στο e-tail, είτε αυτό λέγεται «social shoppers», «chatbots» ή «augmented reality».